Навіть не знаю, чи обмежувати якось коло теми обговорення, адже Гандами налічують досить багато творів (не тільки аніме) і альтернативних всесвітів.
в планах на перегляд, так само як і Space Pirate Captain Harlock і Galaxy Express 999, але поки що руки не дійшли; мабуть, засяду після сесії
В результаті засів я за Гандами.

Гандами - це в першу чергу саме меха, а космоопера - вже остільки оскільки. Почав дивитись самий перший сезон, і в перспективі продовжу знайомство із всесвітом, але поки що - це не зовсім те, чого я хочу
Все-таки тепер я розумію, наскільки упередженим і по-дитячому наївним було моє відношення до цього всесвіту(ів). Я уявляв собі, що в ньому показують непереможного крутого Гандама, який кожної серії знищує все нових ворогів. Ну так воно в принципі і є, але далеко, далеко не тільки це. Та і справді, якби всі ідеї цієї серії творів обмежувались лише цим, чи здобув би він таку тривалу популярність? Втім, я над цим не замислювався, або, може, просто не розумів, що жанр меха теж ділиться на піджанри
Так, Гандами – це в першу чергу меха, але тоді, коли я писав це, і зараз я сприймаю ці слова зовсім по-різному. Тому що тепер бачу, що навіть не розумів, що ж це власне таке. Але саме після перегляду самого
першого, класичного сезону Гандамів по-новому поглянув на неї, побачив справжнє значення цього слова і був вражений і здивований. Бо навіть не уявляв, що цей жанр може бути таким цікавим. Все ж таки не дарма він часто асоціюється в першу чергу саме з Гандамами, і щоби повною мірою зрозуміти його сенс, варто було спочатку бодай трохи з ними ознайомитись.
Хоча це розуміння прийшло не одразу, а в процесі перегляду, і знадобилось для цього не десять і навіть не двадцять серій. Коли розвиток подій, бої, самі
мобільні обладунки і багато інших нюансів так добре продумані і пропрацьовані, і при перегляді не виникає враження, що подібне може відбутись тільки в хворій уяві автора або ж десь у іншому Всесвіті із іншими законами, не підвладними нашій логіці, а, навпаки, події цілком достовірні і можна всерйоз задуматись, чи не трапиться щось подібне й насправді,– то подібне і справді може зацікавити. Конструкція мех тут на надзвичайно високому рівні, як окремо взятих моделей, так і логіка розвитку технологій узагалі. Тобто все починається від перших, далеко не досконалих прототипів, моделей і поступово механіки і конструктори вчаться на досвіді боїв, впроваджують нові ідеї і переймають їх один у одного, шукають кращі рішення і так далі. Цікаво спостерігати, як лінійка одного і того ж
MS змінюється з часом або в залежності від умов або вимог, як за рахунок зниження продуктивності і потужності знижують вартість масових моделей, або ж навпаки, створюють нові, якомога потужніші і сучасніші прототипи або для випробувань передових технологій, або для надання у користування найбільш вправним пілотам. Можна простежувати долю тих чи інших MS або космічних човнів. І це лише мала частка того інтересу, який може становити конструкція мехів. І десь в перерізі із цим ми спостерігаємо за боями на цих мехах, операціями з ними і їхніми пілотами.
У першому сезоні більша частина боїв відбуватиметься за участю Гандама, однак не його одного, але і решти команди Білої Бази. Далеко не всі бої даватимуться їм однаково легко, і як це не дивно – не складається враження, що вони непереможні або невразливі. І, до речі, не сам Гандам, а його пілот робить його такою небезпечною зброєю
Також значна увага приділена загальному перебігу війни і політичному розвитку ситуації. Можна сказати, що ми в певному роді спостерігаємо за цим разом із екіпажем Білої Бази, більшість з якого, до речі, в силу певних обставин була не надто досвідченою.
Тепер слід сказати про персонажів. Говорячи про перший сезон, не можна сказати, щоби їх розкривали дуже глибоко, але кілька головних все-таки розкрито більш-менш добре, зокрема Амуро Рей і славнозвісна Чар Азнабель Червона Комета (або Азнавур, або Азнабль – в сабах пишуть по-різному). Втім, куди цікавіше інше. І це, взагалі-то, одна з фішок усієї серії Гандамів й добре відома тим, хто бодай трохи знайомий з ними, і полягає вона в
безпощадному відношенні авторів до другорядних персонажів. Мабуть, це має додавати драматизму. Причому під категорією "другорядний персонаж" не слід розуміти малопомітних героїв, про яких ви потім не жалкуватимете і навіть не згадаєте
Щодо графіки, якщо вам цікаво – я би, в принципі, і не вимагав надто багато від серіалу тридцяти з лишком-річної давнини, але вона досить на непоганому рівні. Про ОСТи як такі говорити нічого, навіть не згадаю, чи вони там були, ED занудний, якщо чесно, раз чи два навіть промотав, а от OP ніколи не забуду – не можу сказати, щоби сподобалось, просто щось подібне зустрічається дуже рідко, саме ця справжня чоловіча пісня була однією з тих речей, що передавали в собі дух тих часів, коли був створений серіал.
Ближче під кінець у серіал почали вводити ідею екстрасенсорних здібностей. Якщо не рахувати це і ще частинки Міновського, розповсюдження котрих перешкоджає використанню навігаційних систем, то майже ніяких інших науково-фантастичних елементів у твір не вводили
Все ж таки перший сезон був нехай і серйозний, але дещо наївний, і цікавий, але дещо одноманітний. З часом всі ці бої починали набридати і походити один на інший, і стало з'являтись відчуття затягнутості. Але розв'язка була яскрава.
Втім, якщо навіть сьогодні цей твір виглядає цілком гідно і здатен серйозно зацікавити, то спробуйте уявити собі, яка це була бомба у 70-х роках! Не дивно, що він в підсумку здобув таку популярність, і нехай цей серіал не був кращим (хоча як би він міг бути таким?), але саме він був першим і саме з нього все починалось.
Далі були три фільми. Я спробував було подужати їх одразу після серіалу, але пам'ятав я його надто добре і тому обмежився лише
першим фільмом. Мені здається, що загалом переробили непогано.
Пам'ятаючи, як я мало не заснув за першим фільмом,
наступний я переглядав майже через рік, і правильно зробив, бо зміг освіжити в пам'яті, що було в серіалі хорошого, і краще порівняти із альтернативними всесвітами, котрі потроху почав дивитись. З фільму повирізали зайве, переробили на краще багато нелогічних або ж не дуже вдалих моментів в сюжеті і сцен.
Далі був
Zeta Gundam. Як би повніше передати свої емоції? Це ось як взяти оригінальний серіал, виправити всі недоліки, лишити лише хороше, але зробити його ще краще. Навіть не знаю, що ще сказати. Персонажі і їхні відносини тут розкриваються куди глибше і краще. Якщо в першому сезоні мотивацію Амуро і його поведінку в деяких епізодах особисто я так до кінця зрозуміти і не зумів, то Камілл Бідан (або Відан - тут теж розходження в сабах) виглядає куди впевненішим, із власною життєвою позицією і точкою зору, а також мотивами для того, аби стати пілотом. Залишається декілька старих персонажів, хоча більшість досить швидко з поля зору зникають, зате з'являється чимало нових, і серед них декілька гарних і милих дам, нехай і чекає на них нелегка доля.
MS показують ближче і детальніше.
Конструкція MS тепер розвивається в кількох напрямках: лише під кінець Однолітньої війни почали з'являтись перші моделі для використання Ньютайпами (з системою psycommu) і мобільна броня, тепер же почали з'являтись transformable mobile suits, котрі можуть трансформуватись як у режим MS, так і MA.Значно кращою стає графіка, зокрема промальовка персонажів – варто тільки порівняти зовнішність Чара, тут він – справжній красень.
Опенінги порівнювати, мабуть, все-таки не зовсім правильно, так як занадто вони різні, але OP і ED в цьому сезоні якось мені ближчі.
Політична ситуація ускладнюється ще дужче, тут вже стає розібратись дещо складніше.
Багато моментів є реверансами в бік першого сезону, як, скажімо, дітлахи на палубі човна
Градус драматизму подій також зріс, досягаючи найвищої відмітки під кінець сезону. Я залишився задоволений. До речі, цей сезон, як і перший, переробили у вигляді трьох фільмів, але їх я ще не переглядав
Але те, що чекає нас далі... Мені на думку приходить наступне порівняння: це як після "Macross Plus" переглядати "Macross Seven". Звісно, я не маю на увазі
сюжети цих творів, а сам їх настрій: серйозна, навіть дещо похмура і драматична Zeta невідомо навіщо змінюється фарсом і комедією
Double Zeta. Хочу відмітити, що і перші два сезони дозволяли собі іноді пожартувати, але рідко, скоріше у вигляді виключення, раз на декілька серій. В ZZ персонажі, причому з обох сторін, валяють дурня цілими серіями, і це з часом починає відштовхувати – а спробуйте витримати це всі 47 епізодів. І це при тому, що люди продовжують гинути, а війна (вже інша звісно) продовжується. Мабуть, одне з небагатьох, що дозволило мені відносно швидко переглянути цей сезон – це деякі більш-менш цікаві персонажі. Тому що бої під кінець теж почали набридати, так як ця команда Гандамів спокійно всіх виносила, ну крім хіба що, можливо, кількох серій, як, наприклад, бій в пустелі проти Гелгуга.
Після перших серій серіал більш-менш вирівнявся, але мотивація ГГ і його товаришів, котрі вирішили покинути колонію і допомагати в боях, особисто мені була дещо незрозуміла. І коли Хаман Кан докоряла Джудо, що в нього, на відміну від неї, немає ані мотивів, ані мети, ані правди, то вона мала певну рацію.
Мимоходом хочу сказати, що порадувало, що Джудо цього разу відгамселив Лі Вонга. Так йому!Після цього не надто вдалого сезону особливо приємно бачити повнометражку
Char's Counterattack. І Чара
теж. Він знову переходить на сторону Зла, і знову йому протистоїть Амуро. Повнометражка, як і слід було чекати, виконана просто здорово, і навіть помітно деяке покращення у відношенні ОСТів.
Після цього переглянув ОВА
War in the Pocket. Враження твір на мене справив.
Почнемо з того, що тут просто чудово показані бої MS, по-моєму, краще, аніж будь-де до цього. Кулемети залишають пробоїні в броні, і якось краще відчувається їхній величезний розмір. І хоча самих боїв не так багато, але детально показано підготовку воєнної операції.
Історія показується з точки зору маленького хлопчика, школяра, з його дитячими ще турботами. І тому він береться допомогти кільком Зіонцям, що намагаються знищити нову зброю федералів.
Тут було показано один з цікавих особисто для мене аспектів – власноручний ремонт ушкодженого MS і підготовка його до бою.
Події відбуваються буквально в останні дні війни, і головна увага приділена скоріше не MS, а саме сюжету і персонажам. Твір вийшов живим, добрим і дещо сумним водночас. Його, до речі, можна переглядати, навіть не бачивши попередників, суттєво на повноту сприйняття це не вплине, як мені здається.
MSG F91 – повнометражка чудово виконана у графічному плані і досить насичена у сюжетному. На відміну від Char's Counterattack, всі персонажі нові (іще б – події відбуваються через тридцять років) і історія, по суті, має мало відношення до попередніх подій. В принципі цікаво, хоча мені іноді було важко устежити за сюжетом. Тут продовжує розкриватись проблема забруднення Землі і необхідності людям її покинути,– це те, що об'єднує цей фільм із попередніми частинами, ну крім власне всесвіту, тобто спільної історії, і MS
Овашка
MSG 0083: Stardust Memory заповнює прогалину в історії між MSG і Zeta Gundam, тобто 79 і 87 роком. У порівнянні із повнометражками виглядає, звісно, не так вражаюче, але деякі позитивні сторони вона однозначно має. Особисто я вболівав за зіонців, і, слід сказати, вони таки не показали себе хлопчиками для биття. Сподобалось, як добре продумали і виконали операцію. Іще є декілька серій, що сповнені драматизму і напруженим перебігом подій, що робить твір значно захопливішим. ОСТи теж місцями цілком на рівні. Загалом непогано, хоча "Війна в кишені" мені чомусь сподобалась більше.
Компіляцію
MSG 0083: The Last Blitz of Zeon переглядав через кілька місяців після самої ОВА. Видовищні бої, якісна анімація, динамічний, насичений сюжет, цікаві персонажі. Отримав масу задоволення. Особливо після G Gundam - наче бальзам на душу (про нього пізніше)
Дещо двояке враження залишив
Victory Gundam. По-перше, в цьому серіалі – наймолодший із ГГ серед усіх Гандамів (хоча цю нішу скоро займе "Gundam AGE", на який вже плюються фанати), і мені це було сприймати важко. У попередніх частинах пілоти теж були молоді, їх навіть іноді називали дітьми, але все ж таки вони були вже підлітками і більш-менш дорослими. Тут же герой – справді лише дитина, і їй доводиться вирішувати зовсім недитячі питання.
Перші пару серій пішли на ура, потім мене дратували душевні муки Усо (це ім'я ГГ), котрий ніяк не міг вирішити, чи буде він битись, чи не буде, і ця його внутрішня дилема була однією з основних тем, де на початку фокусувалась увага. Коли місце дії перемістилось до космосу, то перегляд пішов веселіше, але певна одноманітність боїв і подій з часом почала трохи нудити, і враження про твір складалось не найкраще. Однак кінцівка видалась досить цікавою і враження залишила приємні.
Твір головним чином продовжує шукати відповіді на питання, поставлені у попередніх частинах. Хочу сказати, що, переглядаючи серіал, помітив багато моментів, спільних рис, що попередні серіали мають як між собою, так і з цим сезоном – як більш явних і помітних, так і дрібніших, що дозволило краще зрозуміти твір загалом. Деякі з них я помічав і раніше, а на якісь не звертав увагу.
Як плюс хочу відмітити високий рівень драматизму подій. Хоча це започаткували ще до цього, однак цей сезон був чи не найбезпощадніший.
Не сподобалось те, що справжньої цілісної команди на борту великого човна, як це було в попередніх частинах, як такої я не побачив. Була група старих і група молодих, котрі чим далі, тим більше відокремлювались.
Багато персонажів, особливо серед Занскару, мають певну мету, що не завжди одразу розкривається.
Щодо графіки і остів... Досить посередньо насправді, можливо, трохи краще першого сезону.
Хоча недоліків у цього твору вистачає, і стає помітним брак нових ідей. Тому наступний крок – перезапустити проект у вигляді альтернативного всесвіту – зрозумілий. Що ж, цікаво буде подивитись, як ті ж ідеї подадуть по-новому.
Свої враження у процесі перегляду потроху поповнюватиму, на черзі – третя повнометражка MSG, "The 08th MS Team", "Gundam X", ОВА-ки до "Gundam Wing" і далі я ще не розбирався. Не впевнений, чи стану переглядати "SD Gundam"
Перший альтернативний всесвіт я зустрів із ентузіазмом. Та і перша серія обіцяла цікаве, захопливе продовження.
Справді, що було головне в Гандамах? Правильно, по-перше - це самі гандами, а головна увага була привернута саме їм, тож чом би не прибрати решту MS? По-друге - бої за участю гандамів. Але треба було вигадувати, як їх облаштувати в умовах війни, тож чи не краще було би не заморочуватись і просто зробити змагання а-ля Олімпійські ігри, тільки від кожної країни по гандаму? Сказано - зроблено. Плюс я поважаю персонажів, що вміють битись врукопашну або звичайною зброєю, там, де це зазвичай роблять інакше (в мехах у цьому випадку). Плюс пафос, який досі я завжди любив...
Але не цього разу. Дуже скоро я зрозумів, що отримав зовсім не те, що хотів: твір в усі місця був дитячий, наївний, перенасичений штампами, передбачуваний, а замість жанру Real Robot, котрий Гандам же і започаткував, під його маркою глядачам безсоромно намагались впарити безглуздий Super Robot! Так як гандами тепер бились у спортивному змаганні, то про всі жахи і драматизм війни можна було забути, мотивація ж персонажів, місцями, шкутильгала на обидві ноги, а любовна лінія - сюрприз - стовбичила на місці.
Через силу і скрегіт зубів, з великими перервами я подужав більшу частину серіалу, і лише серій за 15 до кінця перегляд нарешті почав більш-менш радувати,– хоча, можливо, я просто нарешті зміг абстрагуватись і спокійно сприймати те, що показують. Якби викинути із серіалу половину серій, а з назви – слово "Гандам" (тому що коли очікуєш побачити одне, а отримуєш зовсім інше, то це не завжди радує) і зробити бодай трохи дорослішим – або якби мені було років шість – може, мені й сподобалося б. А так – із усіх переглянутих наразі Гандамів цей, поки що, здобуває звання найгіршого, за неканонічність. Не заради такого театру абсурду я почав переглядати Гандамів...
Разом з тим є у серіалі кілька яскравих сцен, наприклад, коли Рейн ставала пілотом. А коняка-пілот... це взагалі щось
До речі, хтось знає, чому в аніме саме така назва? Від "G" ~ "Gundam"?
Трохи корисної інформації. Одне з перших питань, котре виникає перед тими, хто вирішив взятись за перегляд – в якому порядку переглядати. Особисто я дивлюсь за хронологією виходу, найбільш точно з відомих мені місць це розписано на
Mecha & Anime HQ. Там є маса й іншої корисної інформації і не тільки по Гандамам.
Мабуть, ще більше по Гандамам можна знайти на
присвяченій їм вікі.
Ну і на власне
вікіпедії є таблиця із вказанням як років випуску, так і літочислення всередині самого всесвіту.
Офіційний сайт.
Можна іще згадати
російський проект, втім за наповненням він дещо поступається
До речі, той
список, що на World-Art, складено на основі хронології подій у самій серії. За його достовірність ручатись не стану
Споріднені теми на форумі:
Mobile Suit Gundam MS IGLOO 2,
Гандамы — тридцатник!Якщо знаєте іще якісь варті уваги посилання, то діліться